Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Calais se zhoršuje. Lidé popsali otřesné zážitky s migranty

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Calais – Situace v Calais se den ode dne zhoršuje. Manželé z Kentu, kteří oblastí kolem uprchlického tábora v Calais pravidelně projížděli, teď varují ostatní, aby tudy vůbec necestovali. Uvedli to poté, co byl jejich vůz nedávno napaden asi 40 migranty v mikinách a se zahalenými tvářemi. Cizinci bouchali do auta, pár byl událostí velmi otřesený, ale pohraniční úředníci podle nich odmítli jednat.

Paul a Lisa Burtonovi, majitelé hotelu George Inn ve městě Newnham v Kentu podle svých slov často berou starší zákazníky na jednodenní výlet do francouzského Ypres. Teď se ale zapřisáhli, že už to raději dělat nebudou.

K incidentu došlo na hlavní silnici nedaleko přístavu Calais v blízkosti tábora známého jako Džungle, který je domovem pro asi 9000 migrantů, kteří se snaží dostat do Velké Británie. Podle nedávných vyjádření úřadu bude tábor brzy srovnán se zemí.

V rozhovoru pro server KentOnline pan Burton vyprávěl, že své zaměstnance a přátele často bere na výlet přes kanál La Manche, většinou do Belgie či Francie. „Byl to skvělý den, dokud jsme se nevydali na zpáteční cestu do Calais. Byli jsme asi míli přístavu, bylo devět hodin večer. A náhle byla silnice zablokována a kolem se objevili lidé s kapucemi přes tvář. Nebylo pochyb o tom, že jsou uprchlíci," popisuje svéé zážitky Brit.

„Bouchali na okna, mlátili do auta a snažili se dostat dovnitř, křičeli na nás. Lisa řídila, snažila se to pomalu projet. Kdo ví, co by se stalo, kdyby zastavila," uvedl. Když se Burtonovi blížili k francouzské hraniční kontrole, aby nahlásili celý incident, pokrčili prý úředníci rameny s tím, že takové případy nejsou neobvyklé. Říkali, že mnozí už je ani nehlásí a že jedno auto, které nedávno ke kontrole přijelo, mělo dokonce rozbitá všechna okna,

„Situace v Calais je zjevně zcela mimo kontrolu. Často jsme jezdili do Francie na trajektu, dvakrát nebo třikrát do roka. Víme, že mnoho dalších dělá totéž, ale když jsme teď viděli, co se může stát na druhé straně, dvakrát si rozmyslíme, jestli se vrátíme. A doufáme, že ostatní to udělají taky," uvedl Burton.

Jeho manželka byla událostmi vyděšená, a slíbila si, že se do Francie znovu nevrátí, dokud nebude situace napravena. „Všichni jsme jen zalapali po dechu, jakmile jsme viděli skupinu. Někteří z těch starších lidí v autě byli opravdu rozrušení, bylo to děsivé," uvedla.

„Já nevím, co si mysleli a čeho chtějí dosáhnout, když jednají tímto způsobem. Jsou zoufalí, já vím, a možná naštvaní, že se můžeme dostat do Anglie tak snadno, zatímco oni nemohou. Ale proc se nás snaží napadnout a vyděsit? Myslí si, že jim to pomůže? Nevrátíme se, dokud nebudeme vědět, že je bezpečné cestovat po celém Calais. Chceme, aby si lidé byli vědomi situace. Představte si, že bychom měli v autě děti," uvedli Burtonovi. „Trajekt může být levný, ale nestojí to stojí za to, když jste vystaveni takovému riziku," dodali.

Tento incident je pouze poslední v sérii útoků na vozidla projíždějící přes Calais. Místní obyvatelé se navzájem varují, aby se vyhnuli určitým silnicím, kde se migranti baví rozbíjením vozidel, které čekají v dopravní zácpě. Řidiči kamionů pak opakovaně varují před nebezpečím, kterému čelí ze strany přistěhovalců snažících se dostat do jejich nákladních automobilů. V neděli byl na silnici A16 u Caials zabit muž z Eritreji, který se pokusil zablokovat silnici.

Témata:  Francie uprchlíci Velká Británie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy