Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa by se měla postavit sílící praxi USA, zní z Francie

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Paříž - Evropa by se měla postavit sílící americké praxi využívat takzvané extrateritoriální působnosti svých zákonů k vymáhání obrovských plateb od evropských firem, zejména bank.

Uvádí se to ve zprávě francouzského parlamentu. Tato praxe je zneužíváním zákonů a velmi se podobá vydírání, řekla dnes agentuře Reuters socialistická poslankyně Karin Bergerová.

Evropské firmy stojí tyto americké praktiky na pokutách a dalších platbách desítky miliard eur. Pro Francii byla zvláště citelná rekordní pokuta devět miliard dolarů (219 miliard Kč), kterou musela zaplatit největší francouzská banka BNP Paribas kvůli obvinění z porušování amerických sankcí proti Súdánu, Kubě a Íránu.

Francie v posledních letech extrateritoriální aspekty amerického právního systému stále více kritizuje. Zejména se jí nelíbí, jak široce americké federální ministerstvo spravedlnosti interpretuje svou jurisdikci. Za americkou sféru vlivu považuje například i obchodní transakce mezi neamerickými aktéry v případě, že je kontrakt uzavřen v dolarech. Osobuje si rovněž právo vyšetřovat internetové transakce jen proto, že se uskutečnily přes americké počítačové servery.

"Žádáme Francii a Evropu, aby daly Spojeným státům najevo, že takové chování nehodláme dál akceptovat," řekla Bergerová. Vyzvala přitom k "vyzbrojení" Evropy tak, aby mohla se Spojenými státy účinně vést "ekonomickou válku".

Témata:  Francie USA EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy