Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útokem na torpédoborec Mason pravděpodobně stáli jemenští šíité

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Washington/Saná - Za nedělním útokem na torpédoborec Mason pravděpodobně stáli jemenští povstalečtí šíité, tvrdí americká armáda. Prý použili lehké čluny, aby pomohli nasměrovat rakety.

Americký představitel, jehož dnes bez uvedení jména citovala agentura Reuters, řekl, že se USA při vyšetřování incidentu zaměřují také na možnost, že radar, který mají šíité pod kontrolou v Jemenu, mohl poskytnout informace o pozici lodě.

I když nebyl torpédoborec Mason zasažen, incident podle Reuters mohl vyprovokovat vůbec první přímou americkou vojenskou akci proti šíitům v Jemenu. Americká armáda ji stále zvažuje. "Kdokoli střílí na lodě amerického námořnictva v mezinárodních vodách, tak činí na vlastní nebezpečí," sdělil v úterý mluvčí Pentagonu Jeff Davis.

První raketa zaktivovala obranný systém torpédoborce, ale armáda zatím neoznámila, zda kvůli tomu střela k lodi nedoletěla, nebo zda by plavidlo minula i bez obranného zásahu. Druhá střela, vypálená asi o hodinu později, byla krátká a obranný systém kvůli ní nebyl aktivován.

Gerry Northwood z britské firmy pro námořní bezpečnost MAST řekl, že teď, "kdy byly ohroženy Spojené státy, bude pro šíity těžké pokračovat v útocích na lodě" raketami z pobřeží. Skupina, která bojuje proti vládě v metropoli Saná od roku 2014, podíl na útoku popřela.

Témata:  Jemen U.S. Navy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy