Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou nálety na IS účinné? Pohled na produkci ropy dává jasnou odpověď

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bagdád - Podle francouzských expertů nyní činí denní produkce Islámského státu 10.000 až 30.000 barelů ropy, zatímco v létě 2014 to byl dvojnásobek. Je to prý důkaz, že jsou nálety proti radikálům účinné.

IS začal obsazovat sever Iráku v létě 2014 a později vyhlásil na severu Iráku i Sýrie chalífát. Hlavním zdrojem jeho příjmů je ropa, ale také výběr daní, vydírání, inkasování výkupného. V Iráku i v Sýrii se nyní IS dostal pod tlak tamních armád a jejich spojenců.

"Nálety koalice vedené Spojenými státy mají zásadní důsledky, a to zejména od zahájení operace Tidal Wave II na podzim roku 2015. Je zaměřená na ropné vrty, těžební věže, na rafinérie i malé rafinerie, na ropovody a cisterny, na úložiště a sklady," řekl dnes ve francouzském parlamentu předseda společnosti pro energetickou strategii a politiku Francis Perrin.

"Jejich příjmy z ropy se od léta 2014 snižují kvůli poklesu cen na světových trzích, kvůli účinnosti náletů a kvůli zhoršujícím se podmínkám těžby. S obtížemi zajišťují údržbu a chod těžby, musejí používat jenom vlastní prostředky. Jejich příjmy jsou mnohem nižší než sumy, jež se často uvádějí, nečinní ročně více než 400 milionů dolarů, možná míň," sdělil Perrin.

Duseux se domnívá, že ze Sýrie už IS nedokáže ropu vyvážet. "Dělá to dojem, že mají problémy i se zajištěním vojenských potřeb a potřeb pro obyvatele žijící pod jejich kontrolou. Jsou v kritické situaci," dodal šéf francouzského svazu ropného průmyslu Francis Duseux.

Syrská armáda v noci na dnešek zahájila protiofenzivu k dobytí vesnice Talát al-Ís ležící jižně od severosyrského Halabu. Fronta An-Nusra toto místo na strategickém místě nad dálnicí mezi Halabem a Damaškem dobyla v pondělí.

Témata:  Islámský stát ropa Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy