Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský ministr Johnson naštval Moskvu. Přišla tvrdá odveta

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona je za krvavý útok na humanitární konvoj v syrském Halabu odpovědné Rusko. Moskva si taková slova nenechala líbit.

Humanitární konvoj byl v září u syrského Halabu vystaven náletu, při němž zahynulo 20 lidí a zničena byla většina z 31 kamionů s nákladem. V oblasti v té době byla podle západních zdrojů ve vzduchu dvě ruská letadla. USA útok připisují Rusku.

Johnson v úterý v britském parlamentu varoval Moskvu, že se stane "vyvrhelem", bude-li dál bombardovat civilní objekty v Sýrii. Vyzval Brity, aby na protest demonstrovali před velvyslanectvím Ruska v Londýně.

Mluvčí ruského ministerstva obrany obvinění důrazně odmítl a označil je za projev "rusofobní hysterie". Podle mluvčího resortu Igora Konašenkova v kritické době nad humanitárním konvojem žádné ruské letouny neoperovaly. Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová zase prohlásila, že Rusko se za chování britského ministra stydí.

Rusko zvlášť pohoršila slova o demonstracích. Podle Zacharovové prý Johnson potvrdil, že protestní akce před ruskou ambasádou nejsou živelné, ale řídí je britské úřady.

Témata:  Rusko Sýrie Boris Johnson

Související

Aktuálně se děje

29. září 2024 22:05

29. září 2024 14:24

Jaromír Soukup odmítá slova Agáty Hanychové, že šlo o útok na její osobu

Zítra uplyne týden od potyčky Jaromíra Soukupa a Mirka Dopity před domem Agáty Hanychové v pražském Suchdole. A stále není jasné, co se přesně na místě stalo. Vyšetřování incidentu má ostatně na starosti policie. V čem Hanychová podle Soukupa lže? 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy