Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie registruje 15 tisíc údajných islamistů

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francii začalo v lednu 2015, kdy zemi postihl první z řady atentátů, vyhledávání potenciálních teroristů. K dnešku je v registru ministerstva vnitra již 15 tisíc rizikových osob.

Uvedl to dnes francouzský politický týdeník Le Point. Na seznam FSPRT se dostávají i muži, které nahlásí jejich zaměstnavatel, protože například odmítají podat ruku ženám. Jsou zde ale především uvedeny osoby, které nedávno konvertovaly k radikálnímu islámu.

Zvláštní seznam průběžně doplňují a aktualizují jak ústřední protiteroristické služby, tak regionální bezpečnostní velitelství. Využívá se od letošního dubna také speciální telefonní linka, na které mohou lidé upozorňovat na údajné islámské radikály ve svém okolí.

"FSPRT je prostředek, který nám umožňuje neustále diskutovat s našimi kolegy z jiných služeb a zvažovat případy, jejichž nebezpečí bychom sami neodhalili," vysvětlil před vyšetřovacím výborem parlamentu šéf tajných služeb DGSI Patrick Calvar.

Většina registrovaných jsou muži ve věku 18 až 25 let z předměstí Paříže a dalších velkých měst v regionech Ile-de-France, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, Auvergne-Rhône-Alpes a Provence-Alpes-Côte d'Azur. Nejstarším je kolem 40 let a nejmladšímu je 11 let.

Témata:  Francie Islám

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy