Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí politici žádají o udělení vyznamenání syrským hrdinům z Lipska

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Syřané, kteří pomohli zadržet Džábira Bakra podezřelého z plánování teroristického útoku, by měli dostat státní vyznamenání. Žádají to někteří poslanci, přičemž zazněl i návrh na okamžité udělení azylu.

Tři mladí Syřané, jejichž totožnost není známa a které německá média a politici oslavují jako "hrdiny z Lipska", zadrželi v saském městě 22letého Bakra, kterého hledala policie kvůli podezření, že plánoval teroristický útok. V bytě jednoho z nich, kde chtěl Bakr přespat, ho svázali a pak předali policii.

"Ti mladí muži by si zasloužili Spolkový kříž za zásluhy. To, co udělali, svědčí o hluboké úctě ke svým německým hostitelům. Lepší integraci si lze jen těžko představit. Je to příkladné," uvedl vlivný člen vládní sociální demokracie Johannes Kahrs. Také podle člena Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Jürgena Klimkeho by si Syřané vyznamenání zasloužili.

Předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra Ansgar Heveling dokonce vyzval, aby příslušné úřady urychleně rozhodly o azylových žádostech tří Syřanů. Zdůraznil ale, že by procedura měla i přes jejich zásluhy proběhnout standardně. Naopak saský poslanec za postkomunistickou stranu Levice André Hahn požaduje, aby úřady Syřanům azyl rovnou přiznaly.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière dnes uvedl, že německé bezpečnostní složky Džábira Bakra loni prověřovaly, neshledaly u něj ale nic podezřelého. "Není jasné, kdy se radikalizoval," uvedl ministr.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy