Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí vojáci budou obsluhovat letadla AWACS. Země chce posílit bojovou misi proti IS

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německá vláda dnes schválila misi dalších vojáků, kteří budou obsluhovat průzkumná letadla Severoatlantické aliance AWACS. Berlín tak dává najevo, že se chce v budoucnu ještě více podílet na boji proti Islámskému státu (IS).

Nyní se Berlín na boji proti IS podílí šesti letouny typu Tornado a jedním tankovacím strojem. Do přímých bojových akcí se němečtí vojáci nezapojují. Spolkový sněm, v němž má vládní koalice pohodlnou většinu, by o vyslání vojáků mohl hlasovat již v listopadu.

Letoun AWACS se představil i na Dnech NATO v Česku:

V dnes schváleném mandátu vláda zachovala omezení, podle kterého by neměl počet německých vojáků v misi přesáhnout 1200. Dosud na turecké základně Incirlik, kterou mezinárodní koalice bojující proti IS využívá k operacím nad Sýrií, působí 250 Němců.

Stroje AWACS ale budou nad Sýrii vzlétat z letiště u města Konya ve středním Turecku. NATO umožnilo zapojení letounů AWACS do boje proti IS na svém posledním summitu ve Varšavě.

Na rozdíl od německých letounů typu Tornado, které monitorují objekty na zemském povrchu, slouží AWACS k průzkumu vzdušného prostoru. Rozšíření německé mise bylo schváleno až poté, co Turecko souhlasilo s návštěvou německých poslanců na základně Incirlik.

Témata:  Německo Německá armáda AWACS Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy