Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotní stav thajského krále Adundéta se zhoršil, v zemi roste nervozita

Bangkok
Bangkok
Foto: Pixabay

Bangkok – Thajský královský palác dnes oznámil, že zdravotní stav krále Pchúmipchona Adundéta (88) se zhoršil. Král Adundét je nejdéle vládnoucím panovníkem na světě.

Vláda ještě nedávno vyzvala veřejnost, aby nedala na fámy, které kolují po sociálních sítích. Palác však dnes potvrdil to, o čem se zatím jen spekulovalo. V zemi je patrná nervozita, která se odráží i v propadu tamního akciového trhu a kurzu měny.

Vladaře dnes navštívily jeho čtyři děti, včetně korunního prince, který se kvůli otcově zdravotnímu stavu vrátil ze zahraničí. Šéf vládnoucí vojenské junty ráno zrušil plánovanou návštěvu provincie na východě země se zdůvodněním, že se připravuje na přijetí u korunního prince.

Královský palác už dříve uvedl, že král Pchúmipchon Adundét absolvoval o minulém víkendu v nemocnici několik zákroků a že jeho zdravotní stav je „nestabilní". To potvrzuje o nové vyjádření, ve kterém je navíc naznačeno, že král je napojen na umělou ledvinu a plíce.

Osmaosmdesátiletý monarcha, který usedl na trůn před sedmi desetiletími, sice nespravuje politickou moc, je ale považován za záruku stability země. Na veřejnosti se neobjevil už téměř rok. Vážnými zdravotními problémy trpí od roku 2006, od té doby byl často hospitalizován. Před nemocnicí se dnes za něj modlily stovky jeho přívrženců.

Mezi obyvateli je Pchúmipchon Adundét velmi vážený a v politicky výbušné době po svržení premiérky Jinglak Šinavatrové, po němž se chopila moci armáda, je vnímán jako symbol kontinuity politického systému. Následníkem trůnu je jeho jediný syn Maha Vadžiralongkorn. Vzhledem k polobožskému postavení krále i nejistotě ohledně princovy osobnosti je však otázka nástupnictví v Thajsku krajně citlivou otázkou.

Stav panovníka ovlivňuje i akciové trhy. Hlavní index akciové burzy v Bangkoku během odpoledne ztrácel téměř sedm procent, než se částečně zotavil a ztrátu zmírnil na 4,1 procenta. Thajské akcie klesají už od neděle, kdy královský palác oznámil, že králův zdravotní stav je nestabilní. Bylo to poprvé, co palác v souvislosti se zdravím krále takovou frázi použil, uvedla agentura AP. Kurz thajského bátu během dneška oslabil o 1,1 procenta na 35,76 BHT za dolar.

Témata:  Thajsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy