Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Thajský král Pchúmipchon Adundét (88) zemřel

král Pchúmipchon Adundét
král Pchúmipchon Adundét
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bangkok - Thajský monarcha Pchúmipchon Adundét zemřel, potvrdil královský palác. Panovník absolvoval o minulém víkendu v nemocnici několik zákroků a od té doby zůstal napojen na umělou ledvinu a plíce.

Panovník vládl 70 let a byl nejdéle vládnoucím panovníkem na světě. "Jeho Veličenstvo skonalo v poklidu v Siriradžské nemocnici," uvedla královská kancelář ve svém prohlášení. Úřad upřesnil, že smrt nastala v 15:52 místního času (11:22 SELČ).

V době oznámení úmrtí přerušily všechny thajské televize svoje programy, aby v přímém přenosu přinesly záběry z nemocnice a jejího okolí, kde stovky lidí propukávaly v pláč. Většina byla oblečená v růžové a žluté barvě, což jsou podle dvorních astrologů monarchovy šťastné barvy.

O králově skonu se v Thajsku spekulovalo už několik hodin před oficiálním oznámením. Jistota se pak prohlubovala s ohlášením mimořádného zasedání vlády a po ní i parlamentu. Premiér Prajutch Čan-Oča náhle zrušil plánovanou zahraniční cestu.

Krále ve středu navštívily jeho čtyři děti, včetně korunního prince, který se kvůli otcově zdravotnímu stavu vrátil ze zahraničí. Šéf vládnoucí vojenské junty téhož dne zrušil plánovanou návštěvu provincie na východě země se zdůvodněním, že se připravuje na přijetí u korunního prince.

Ve společnosti požíval velké vážnosti a v politicky výbušné době po svržení premiérky Jinglak Šinavatrové, po které se chopila moci armáda, byl vnímán jako symbol kontinuity politického systému. Následníkem trůnu je králův jediný syn Maha Vadžiralongkorn. Vzhledem k polobožskému postavení panovníka i nejistotě ohledně princovy osobnosti je však nástupnictví v Thajsku krajně citlivou otázkou.

Témata:  Thajsko král Pchúmipchon Adundét

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:04

Čínští hackeři zaútočili na britské ministerstvo. Si Ťin-pching je právě v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy