Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupy Thajců vyšly do ulic oplakávat zemřelého krále

král Pchúmipchon Adundét
král Pchúmipchon Adundét
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bangkok - Miliony Thajců se dnes oblékly do černého a truchlí nad smrtí krále Pchúmipchona Adundéta, který ve čtvrtek zemřel ve věku 88 let.

Zástupy tisíců plačících lidí se shromáždily v metropoli Bangkoku, aby vyprovodily panovníkovo tělo na cestě z nemocnice do královského paláce. Kondolence do Thajska míří z celého světa.

Thajské úřady vyhlásily na dnešek volno a dalších 30 dní potrvá v zemi státní smutek, během něhož budou vlajky staženy na půl žerdi a budou zakázány jakékoli oslavy. Velvyslanectví v Bangkoku, včetně českého, vydala v souvislosti s královým úmrtím doporučení pro turisty a další cestující, aby "respektovali toto období smutku a dbali na přiměřené oblečení a chování na veřejnosti s ohledem na thajský národ".

Celkem bude období smutku trvat jeden rok. Velvyslanectví proto upozornila, že i v dalších měsících budou v platnosti určitá omezení společenského života.

Pchúmipchon Adundét byl nejdéle působícím panovníkem na světě: na trůnu byl 70 let. U svých poddaných se těšil nesmírné úctě a oblibě a u politiků měl velkou autoritu, ačkoli neměl prakticky žádnou politickou moc. V zemi, kde se za jeho panování vystřídalo 26 vlád, byl považován za osobnost zajišťující stabilitu a jednotu.

Mnozí Thajci se nyní obávají budoucnosti země, kterou od převratu v roce 2014 řídí vojenská junta. Premiér Prajutch Čan-Oča ve čtvrtek prohlásil, že prioritou je teď bezpečnost Thajska, a po celé zemi nechal rozmístit další vojáky. Ti byli dnes vidět v centru Bangkoku na každém kroku - u vládních úřadů, na kontrolních stanovištích i na křižovatkách.

Témata:  Thajsko král Pchúmipchon Adundét

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy