Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochybili jsme, přiznalo Sasko kvůli Syřanovi podezřelému z terorismu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Drážďany - Saský premiér Stanislaw Tillich dnes přiznal, že úřady jeho spolkové země se při zacházení s Džábirem Bakrem podezřelým z plánování teroristického útoku dopustily chyb.

Syřan spáchal ve středu večer ve vazební věznici sebevraždu. Pitva dnes potvrdila, že se zabil bez cizího přičinění, informovala agentura DPA. Případem by se mohla začít zabývat parlamentní vyšetřovací komise.

"Zacházení s vězněm podezřelým z terorismu nebylo takové, jak bylo třeba," uvedl dnes Tillich, který ještě ve čtvrtek jakékoli pochybení saských úřadů popíral. Na zasedání Spolkové rady uvedl, že je ochotný ustavit nezávislou vyšetřovací komisi. K tomu dnes vyzvala například vlivná politička strany Zelených a předsedkyně právního výboru německého parlamentu Renate Künastová.

Odvolání ministra spravedlnosti Sebastiana Gemkowa, který má saské vězeňství v kompetenci, ale Tillich odmítl. Odstoupit už ve čtvrtek odmítl i sám Gemkow. Zaměstnanci věznice podle něj dělali vše podle pravidel. Připustil však, že "z dnešního pohledu bychom ale asi něco udělali jinak".

Tillich dnes také popřel, že by došlo k selhání státu, jak tvrdí například spolupředsedkyně postkomunistické strany Levice a spolková poslankyně za Drážďany Katja Kippingová. "Samozřejmě je možné některé věci zlepšit, redukovat chyby a poučit se z nich," řekl nicméně saský premiér.

Témata:  Německo terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy