Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Soul jsou ve střehu: Severokorejci provedli neúspěšný test balistické rakety

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul/Washington - Severní Korea v sobotu provedla neúspěšný test balistické rakety středního doletu. Zkoušku střely jako první zaregistrovaly USA, informaci později potvrdila i Jižní Korea.

"Systémy amerického strategického velitelství Stratcom zaregistrovaly neúspěšný odpal severokorejské rakety" v sobotu v 17:33 SELČ poblíž Kusongu na severovýchodě KLDR. "Jednalo se o balistickou raketu středního doletu Musudan," dodalo velitelství Stratcom.

"Důrazně odsuzujeme tento i další nedávné raketové testy v Severní Koreji," uvedl mluvčí Pentagonu Gary Ross. Dodal, že Spojené státy zůstávají pevně odhodlány bránit své spojence v regionu, včetně Jižní Koreje a Japonska.

Pchjongjang doposud testoval střelu tohoto typu sedmkrát, pouze jednou byla ale zkouška částečně úspěšná. Raketa Musudan má teoreticky dolet 2500 až 4000 kilometrů, což znamená, že by měla být schopna ohrozit kromě Japonska a Jižní Koreje i ostrov Guam, kde jsou umístěny vojenské základny USA.

Jižní Korea v prohlášení ostře odsoudila odpal, protože porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Japonsko vyjádřilo obavy nad odpaly a ministryně obrany Tomomi Inadaová prohlásila, že chce spolupracovat s Jižní Koreou a USA na zajištění bezpečnosti země.

Agentura AFP uvedla, že americká a jihokorejská armáda zpravidla zkoušky severokorejských raket odhalí během prvních hodin, či dokonce minut. Důvod, proč Stratcom dnes oznámil odpal s takovým zpožděním, není známý.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy