Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenští šíité znovu stříleli na americký torpédoborec Mason

U.S. Navy
U.S. Navy
Foto: U.S. NAVY

Saná/Washington - Šíitští povstalci v Jemenu opět vypálili několik střel směrem k americkému torpédoborci Mason v Perském zálivu. Bojové plavidlo podle velitele námořních operací admirála Johna Richardsona nebylo zasaženo.

Za poslední dny je to již potřetí, co střely z jemenského pobřeží zamířily k plavidlu Mason a dalším americkým lodím v oblasti.

Ve čtvrtek loď amerického námořnictva v odvetné akci zničila střelami Tomahawk tři radarová stanoviště povstalců na jemenském pobřeží, která byla podle Pentagonu zapojena do předchozích akcí proti torpédoborci Mason.

Předešlou raketovou palbu na americkou loď dávaly tiskové agentury do souvislosti s nedávným náletem v Saná, při němž bomby zasáhly pohřební hosty a zabily 140 lidí.

Konflikt v Jemenu trvá od roku 2014, kdy šíité obsadili jemenskou metropoli Saná a postupovali dál na jih. Loni v březnu se do války zapojila sunnitská Saudská Arábie, za šíity tradičně stojí Írán. Podle OSN již v bojích zahynulo přes 10 tisíc lidí, většinou civilistů.

Témata:  Jemen U.S. Navy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy