Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Thajsko si na nového krále zřejmě počká, nastoupí nejdříve za rok

Thajsko
Thajsko
Foto: www.molon.de

Bangkok - Thajský premiér Prajutch Čan-Oča v sobotním projevu uklidňoval obyvatele, aby se otázkou nástupnictví po zesnulém králi Pchúmipchonu Adundétovi neznepokojovali. Země se však nového monarchy ještě dlouho nedočká.

Thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkón se ujme trůnu nejdříve za rok. Dnes o tom informoval portál BBC. Do korunovace nového krále bude dočasně vládnout jako regent Prem Tinsulanond.

Korunní princ podle premiéra vyzval lid, aby se netrápil o budoucnost správy země. "Řekl, že každý je nyní smutný stejně jako on, proto je třeba vyčkat, než toto smutné období překonáme," řekl Prajutch Čan-Oča.

Král Adundét byl prakticky bez politické moci, přesto měl obrovskou autoritu. V zemi, kde se za jeho 70 let panování vystřídalo 26 vlád, byl považován za osobnost zajišťující stabilitu.

Témata:  Thajsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy