Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útokem na pohřeb v Saná stojí Saúdská Arábie, na vině jsou prý ale jemenští spojenci

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Za náletem na pohřební průvod v jemenské metropoli Saná stála koalice vedená Saúdskou Arábií, uvedli vyšetřovatelé v prohlášení. Při masakru zahynulo 140 lidí.

Vyšetřovatelé ve zprávě hovoří o tom, že chyba je na straně jemenských spojenců. "Strana patřící k vedení jemenského generálního štábu předala chybnou informaci o tom, že se v dané části Jemenu shromažďují představitelé šíitských rebelů, trvala také na okamžitému úderu na danou oblast," citoval Reuters ze zprávy vyšetřovací komise.

Komise rovněž zjistila, že operační středisko koalice si pro nálet nevyžádalo souhlas velitelů, což bylo porušením protokolů. Zpráva doporučuje provést revizi postupových pravidel a navrhuje odškodnit rodiny obětí.

Saúdská Arábie, která bojuje v Jemenu na straně tamní vlády proti šíitským povstalcům, původně podíl na útoku odmítla, následně ale tento týden uznala, že za náletem mohlo být jedno z jejích letadel.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy