Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Johnson v článku obhajoval setrvání Británie v EU, text ale nakonec nebyl vydán

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - List The Sunday Times dnes zveřejnil dosud skrývaný text, jehož autorem je Boris Johnson, současný ministr zahraničí Velké Británie. Politik v něm obhajuje setrvání v EU.

Johnson prý článek napsal jen dva dny před tím, než překvapil tehdejšího premiéra Davida Camerona svým příklonem k brexitu. Exstarosta Londýna se následně dokonce postavil do čela kampaně za vystoupení z EU.

Ve svém "tajném novinovém sloupku" nicméně naléhal na krajany, aby EU neopouštěli. Používal přitom obvyklých argumentů odpůrců brexitu - odchod Londýna z EU by prý mohl přivodit ekonomický šok, nezávislost Skotska a (větší) agresivitu Ruska.

Zdroje z Johnsonova okolí tvrdí, že britský ministr zahraničí svůj nepublikovaný text pro britský list The Daily Telegraph napsal pouze proto, aby si sám ujasnil, jakou váhu mají argumenty pro setrvání v EU. Následně ale hned viděl, že neobstojí. Posléze zveřejnil jiný svůj článek hájící odchod Spojeného království z osmadvacítky.

Témata:  Velká Británie Brexit Boris Johnson

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy