Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská cizinecká legie? Vojáci požadují po vládě záruky v případě smrti

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Ruská vláda předložila parlamentu návrh novely o vojenské službě, který zlegalizuje krátkodobé - tedy půlroční až roční - kontrakty s vojáky plnícími "zvláštní úkoly" ve vlasti či v cizině. Současně těmto vojákům udělí všechna práva a výsady.

Až dosud Moskva popírala nasazení ruských vojáků na straně separatistů v Donbasu na Ukrajině a tvrdila, že jde o "dobrovolníky", popřípadě o vojáky "na dovolené". Takové eufemismy po schválení novely v parlamentu už nebudou zapotřebí.

"Poslední tažení a hybridní války ukázaly, že mnozí ruští vojáci jsou ochotni riskovat život kvůli státním zájmům, ale současně požadují od státu záruky pro případ smrti, těžkého zranění či zajetí. Nechtějí být žoldáky-rekreanty či zaměstnanci soukromých válečných firem, pokud jejich rodinám bude hrozit ztráta příjmů a dávek od státu v případě smrti či invalidity živitele," zdůraznily Vedomosti.

Moskva by podle listu mohla vojáky s krátkodobými kontrakty nasadit například v případě průniku islámských radikálů z Afghánistánu do Tádžikistánu či Uzbekistánu, anebo v Libyi. Nasazení armády proti mezinárodnímu terorismu přitom ani nevyžaduje souhlas horní komory parlamentu.

Podnikatelský list RBK cituje experty, podle kterých nový zákon také může zlegalizovat ruské žoldnéře již válčící v Sýrii v počtu asi 2500 mužů, většinou bývalých vojáků, a to za peníze ze státní pokladny.

Témata:  Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy