Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konflikt mezi Západem a Ruskem: Podvody a reklamní triky. V zemi se nic neděje, tvrdí prestižní deník

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Washington - Řada odborníků a komentátorů v posledních dnech spekuluje nad možností ozbrojeného konfliktu mezi Západem a Ruskem. Deník Washington Post ale tvrdí, že k žádné válce nedojde, Rusko se totiž podle něj na konflikt nepřipravuje.

Deník uvádí, že se v poslední době objevila řada zpráv z Ruska o bombových úkrytech, přídělech denních dávek chleba, přesouvání zbraňových komplexů a prohlášení politiků. Analyzoval proto pět těchto zpráv, na základě kterýchprý lze říci, zda se Rusko doopravdy připravuje na válku.

Nejprve se deník zaměřil na stavbu krytů. Objevily se totiž zprávy o tom, že obyvatelé obytného domu v jedné moskevské čtvrti musí odevzdat 500 rublů na účely výstavby bombového krytu „v souvislosti s vyhrocením mezinárodní situace". Podle deníku ale jde spíše o podvod, který má vylákat peníze od seniorů. 

Vody rozvířila také informace o přídělech chleba v Petrohradě. Úřady podepsaly ustanovení, podle kterého bude každý obyvatel města dostávat 300 gramů chleba denně po dobu 20 dnů v případě války. List ale tvrdí, že jde o reklamní trik, který nemá s přípravou na skutečnou válku nic společného.

Deník se také zaměřil na prohlášení ruských politiků. Jako příklad uvádí slova předsedy nacionalistické politické strany LDPR Vladimira Žirinovského, který tvrdí, že pokud volby v USA vyhraje Hillary Clintonová, tak vypukne jaderná válka. Zrovna jaderný konflikt je ale podle listu v tomto případě zcela vyloučen.

Rusko v posledních měsících představilo řadu technických novinek a plánů na přezbrojení a modernizaci armády. Ozbrojené síly Ruska navíc mohou být nově doplněny o zálohy a veterány, kteří mohou být povoláni do akce až na půl roku. Deník ale uvádí, že ani to nevypovídá o přípravách Ruska na válku. Toto ustanovení se totiž aktivuje pouze v případě mimořádného stavu, jako jsou například přírodní katastrofy. Zároveň ale deník připouští, že nelze zcela vyloučit, že Rusko zkoumá možnost zahájení pozemní operace v Sýrii.

Posledním jmenovaným rysem je přesun zbraňových komplexů, mobilních raketových systémů Iskander-M, do Kaliningradské oblasti. Ačkoliv se tyto ocitnou na hranici s pobaltskými zeměmi, podle listu se vzhledem k okázalosti přesunu těžko může jednat o připravu na válku. Moskva navíc sama uvedla, že jde o regulérní vojenské cvičení.

Podobných zpráv svědčících o možném chystaném vojenském konfliktu se ale objevuje celá řada. Ruská vláda například předložila parlamentu návrh novely o vojenské službě, který zlegalizuje krátkodobé - tedy půlroční až roční - kontrakty s vojáky plnícími "zvláštní úkoly" ve vlasti či v cizině.

Britské bulvární deníky jako také před několika dny přinesly informaci, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil politikům a státním úředníkům, aby okamžitě dostali své děti nebo rodiny ze zahraničí zpět do vlasti. V té souvislosti deníky uváděly, že by mohlo jít o přípravu na válku.

Nařízení se údajně týká administrativních zaměstnanců, hlav ruských regionů, zákonodárců i zaměstnanců veřejných korporací. Odborníci se následně shodli, že by mohlo jít o jeden z příznaků blížícího se konfliktu. Zástupci Kremlu i první místopředseda vládnoucí strany jednotné Rusko Viktor Pinsky ale rezolutně popřeli, že by o podobném nařízení někdy slyšeli. Podle Ruska se jedná o nepotvrzenou zprávu z jednoho z regionálních deníků.

Témata:  Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy