Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko na osm hodin přeruší nálety na Halab

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Ve čtvrtek na osm hodin přeruší Rusko nálety na oblasti severosyrského Halabu, které jsou pod vládou povstalců, a to v rámci takzvané humanitární pauzy.

Podle Evropské unie a OSN jde sice o pozitivní krok, který ale nestačí na to, aby se stihlo vyslání humanitární pomoci těžce zkoušenému civilnímu obyvatelstvu.

"Humanitární pauza bude v Halabu platit 20. října od 08:00 do 16:00 místního času," oznámil dnes generál Sergej Rudskoj z ruského generálního štábu.

"Ruské a syrské síly pozastaví během této lhůty své nálety a další útoky," dodal. Toto rozhodnutí přijaly Moskva a Damašek, aby "v první řadě umožnily civilistům opustit město, volně evakuovat nemocné a zraněné a zajistit stažení ozbrojených povstalců," řekl také ruský generál.

Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová toto rozhodnutí přivítala, ale s výhradami. "Samozřejmě jde o pozitivní krok, ale to, co nám říkají humanitární organizace, je, že by bylo zapotřebí 12 hodin," prohlásila Mogheriniová na setkání ministrů zahraničí členských států EU v Lucemburku.

Témata:  Rusko ruské angažmá v Sýrii OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy