Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinářská rezoluce: Trump jako prezident prý omezí svobodu tisku

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Americká nezisková organizace Výboru pro ochranu novinářů (CPJ) se obává, že republikán Donald Trump bude omezovat svobodu tisku, pokud by se stal prezidentem.

Začátkem října CPJ vydala rezoluci, ve které napsala, že Trump ohrožuje práva novinářů, napsal dnes britský list The Guardian. "Trump urážel a hanil tisk od počátku své kandidatury. Jeho nesouhlas s médii se stal středobodem jeho kampaně. Často označoval tisk za nečestný a za spodinu. Zpravodajské organizace a novináři se mnohdy stávali terčem Trumpovy kritiky," uvedla CPJ.

Dále upozornila na to, že Trump zesměšňoval tělesně postiženého novináře listu The New York Times a během tiskové konference označil zpravodaje stanice ABC News za odporného. Realitní magnát také odmítl odsoudit útoky svých příznivců na novináře a běžně neposkytoval tiskové pověření novinám, které o něm psaly kriticky, tvrdí CPJ.

Podle předsedkyně rady CPJ Sandry Mimsové Roweové realitní magnát během únorového shromáždění v Texasu řekl, že chce rozšířit zákony týkající šíření pomluv, aby bylo možné se soudit s novinami kvůli kritice a vydělat na tom.

"Přestože někteří uvádí, že Trumpovy výroky jsou pouhá provokace, my ho bereme za slovo. Jeho úmysly a pohrdání svobodným tiskem jsou evidentní," uvedla CPJ.

Vážně Trumpa bere i list The New York Times, který minulý týden otiskl výpovědi dvou žen, které nařkly realitního magnáta z obtěžování. Trumpovi právníci posléze žádali, aby byl článek odstraněn z webu. Vedení The New York Times odmítlo článek odstranit. Umlčet výpovědi poškozených žen by podle The New York Times oslabilo demokracii.

Témata:  Donald Trump novináři noviny a tisk The Guardian

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy