Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ortodoxní francouzská muslimka nesměla cestovat do zahraničí. Soud nakonec nařízení zrušil

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž - Jedna francouzská muslimka (19) nesměla dle rozhodnutí úřadů cestovat do zahraničí, protože se hlásí k ultrakonzervativním salafistům. Soud dnes nařízení zrušil

Salafisté požadují návrat k raným formám islámu a dodržování přísného islámského práva šaría. Muslimští představitelé odhadují, že ve Francii žije přibližně 15 tisíc salafistů. Celkem je v zemi kolem pěti milionů muslimů.

Dívka byla vychovávána jako katolička, ale před dvěma lety konvertovala k islámu. Chtěla pak odjet studovat do Saúdské Arábie, ale matka varovala úřady, že její dcera se zřejmě dostala do rukou islamistických verbířů. Úřady mladé muslimce zakázaly vycestovat v rámci boje proti terorismu, protože se obávaly, že se může pokusit v Sýrii nebo Iráku připojit k radikálům IS.

Soud dnes dospěl k závěru, že tato žena je sice ortodoxní muslimkou a má pravidelné kontakty se salafisty, ale že to nestačí k tvrzení, že má náklonnost či vazbu na takzvaný Islámský stát.

Agentura Reuters uvedla, že soudní rozhodnutí je vítězstvím salafistů, kteří si stěžují, že jsou nespravedlivě přirovnáváni k džihádistům. Také místní analytici tvrdí, že většina salafistů přes své odmítání mnoha aspektů západního života nejsou násilníci. "Jsem salafistka, ale ne pro Islámský stát. V tom je velký rozdíl," řekla před soudem mladá muslimka oděná v džilbábu. To je muslimský oděv, který připomíná kabát a nezakrývá jen obličej.

Témata:  Francie muslimové Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy