Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozba jaderného útoku: KLDR už má dost chování Jižní Koreje a klidně zaútočí

Test atomové bomby
Test atomové bomby
Foto: Pixabay

Pchjongjang – Severní Korea už má dost údajného agresivního chování Jižní Koreje a Západu. Varuje, že pokud to tak bude pokračovat, může přistoupit k použití atomových zbraní - a nebude se ostýchat zaútočit jako první. Informují o tom americká média.

Server deníku The Washington Times píše, že se Pchjongjangu nelíbí „rostoucí agresivní cvičení na jihu, které je podporováno americkými silami". Dodal, že pokud se bude cítit ohrožen, jako první udeří jadernými zbraněmi.

Severní Korea rovněž uvedla, že bude pokračovat v jaderných testech, zároveň prý bude také pokračovat v testování balistických raket. KLDR podle serveru vypálila v posledních měsících více než 20 balistických střel, protože se snaží zvýšit svou schopnost lépe zasáhnout cíl.

„Spojené státy mají jaderné zbraně u našeho pobřeží, míří na naši zemi, naše hlavní město a našeho drahého vůdce Kim Čong-unu. Neuděláme krok zpět, dokud bude jaderná hrozba strany ze Spojených států trvat," uvedl vysoký činitel KLDR Lee Yong Pil pro stanici NBC News.

„Když uvidíme, že by USA chtěly proti nám něco podniknout, uděláme to jako první," řekl Lee. „Máme technologii. Musíme mít jaderné zbraně, abychom ochránili naši zemi, naší politikou je mít jaderný potenciál," tvrdí.

Lee rovněž uvedl, že Severní Korea je schopna vypálit raketu, která by mohla zasáhnout západní pobřeží Spojených států. Americká zpravodajská služba však tomuto tvrzení příliš nevěří.

Pchjongjang také debatuje o možnosti vyslat na oběžnou dráhu satelity s novými raketovými střelami. Západ však nevěří, že je KLDR něčeho takového schopna.

Režim také hovoří o cestování do vesmíru. „Do budoucna naším cílem není jen cesta na Měsíc, ale také k jiným planetám," uvedl pro NBC News Ri Won Hyok, vysoký severokorejský představitel vesmírného programu.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy