Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce proti Rusku jsou nesmyslné, ale nebudeme vystupovat proti jednotě EU, říká Fico

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: Reprofoto ČT

Bratislava – Slovenský premiér Robert Fico dnes uvedl, že Slovensko považuje sankce EU proti Rusku za nesmyslné. Bratislava však podle něj ale nebude vystupovat proti jednotě unie.

Fico o sankcích promluvil před nadcházejícím summitem evropské osmadvacítky, na kterém by státníci měli podle programu hovořit o dalším postupu EU vůči Rusku. Slovensko v tomto pololetí předsedá Radě EU.

Protiruské sankce jsou podle něj nesmysl. „Nepřinesly nic k řešení vztahů co se týče Ukrajiny. V tomto okamžiku je ale pro mě jednota Evropské unie na prvním místě, mám však právo zaujmout postoj k sankcím. Bylo by špatné, kdybychom rozbíjeli jednotu Evropské unie, ta je narušena v jiných tématech," uvedl šéf slovenské vlády před poslanci evropského výboru slovenského parlamentu.

Podle Fica i kvůli sankcím klesla obchodní výměna Slovenska s Ruskem o 30 procent. Dodal, že není důvod, aby země byla poškozována kvůli problémům týkajících se mezinárodního práva.

V roce 2014 unie zavedla energetické, finanční a obranné sankce vůči Moskvě. Šlo o reakci na anexi ukrajinskho Krymu. Letos EU prodloužila sankce do konce ledna.

Fico připouští, že v případě Krymu šlo o porušení mezinárodního práva. „Současně dodám, že nevnímám vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem jako černobílé. Obě země mají ještě co dělat k naplnění minských dohod," řekl Fico, který k ukončení sankcí vůči Rusku vybízel již v minulosti.

Témata:  Robert Fico Slovensko Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy