Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Riu de Janeiro se otevře největší akvárium v Jižní Americe

BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Brasília - V brazilském Rio de Janeiro se 9. listopadu otevře největší akvárium v Jižní Americe, chybět nebude ani "nocleh se žraloky". V obřím komplexu o celkovém objemu 4,5 milionu litrů si mají návštěvníci připadat, jako když se procházejí po mořském dně.

Pětipatrový komplex v místním přístavu, nazvaný AquaRio, zahrnuje 28 obřích nádrží spojených průhlednými tunely, v nichž bude k vidění zatím 3000 kusů a 350 druhů mořských živočichů. Celková kapacita komplexu je podle jeho internetových stránek 8000 živočichů.

Hned ve vstupní hale lidé spatří u stropu visící kostru velryby dlouhou přes 13 metrů, kterou námořníci vylovili v místním přístavu před dvěma lety. Velryba, vážící 37 tun, se zřejmě srazila s lodí, protože jí chybí ploutev.

První oddělení obřího akvária je plné nebezpečných ryb, jako jsou rejnoci či perutýni. Hlavní atrakcí je průhledný tunel 20 metrů dlouhý a dva metry široký obklopený žraloky. Odvážnější návštěvníci dostanou skafandr a budou si moci s malými žraloky i zaplavat.

Obří akvárium se na ploše 26.000 metrů čtverečních budovalo čtyři roky, stálo 130 milionů brazilských realů (asi miliarda Kč) a bylo financováno ze soukromých zdrojů. Otevřeno má být sedm dní v týdnu a za hodinu může pojmout až 1000 lidí.

Největší akvárium světa bylo otevřeno v listopadu 2012 v Singapuru. V nádržích o objemu 45 milionů litrů nabízí k vidění na 100.000 mořských živočichů. Největší evropské akvárium je od roku 2009 v Istanbulu a žije v něm přes 10.000 živočichů v nádržích o objemu 6,8 milionu litrů.

Témata:  Rio de Janeiro žraloci moře

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy