Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo v krizi: Počet útoků na uprchlíky roste

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Podle Spolkového kriminálního úřadu (BKA) zaznamenala německá policie od začátku letošního roku už téměř 800 útoků na ubytovny pro uprchlíky. Útočníci se dle úřadů cílenými akcemi snaží vyvolat ve společnosti "atmosféru strachu".

Za celý loňský rok jich bylo 1031, v roce 2014 pětkrát méně a za rok 2013 jen 69. Z celkových 797 letošních trestných činů proti uprchlickým ubytovnám jsou za 740 podle BKA zodpovědní pravicoví extremisté. U zbývajících 57 deliktů se politickou motivaci nepodařilo prokázat, ani vyvrátit.

Největší část útoků - 320 - spočívá v poškození majetku, dalších 180 pak v šíření pravicově extremistické propagandy. Ve 137 případech neváhali útočníci použít násilí. Policie zaznamenala 61 žhářských útoků a deset porušení zákona o nakládání s výbušninami. Ve čtyřech případech dokonce v ubytovnách pro uprchlíky nebo u nich výbušniny explodovaly.

Kromě organizovaných skupin se kriminalisté obávají i akcí "iracionálně jednajících a fantazírujících individuálních pachatelů". Předcházení takovým útokům je ještě složitější.

Témata:  Německo uprchlíci extremismus

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy