Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Damašek udeřil: EU není důvěryhodná, nemůže schopná ovlivnit dění v Sýrii

EU
EU
Foto: Pixabay

Damašek - Evropská unie není dost důvěryhodná, aby jednala o situaci v Sýrii. S odvoláním na nejmenovaného představitele syrského ministerstva zahraničí to dnes oznámila syrská státní agentura SANA.

Tvrdá politika, jakou zastávají někteří její členové, například Francie, podle ní znemožňuje unii hrát pozitivní roli v oblasti Sýrie i jinde ve světě. Podle agentury Reuters jde o reakci na pondělní schůzku, na níž ministři zahraničí EU kritizovali Damašek a jeho spojence Rusko za postup v syrské válce.

Unijní ministři pohrozili zavedením nových sankcí na vládu syrského prezidenta Bašára Asada a vyzvali Rusko, aby si uvědomilo odpovědnost za vývoj v Sýrii.

"Evropská unie nevzbuzuje nejmenší důvěru, když hovoří o humanitární situaci v Sýrii, jelikož sama podporuje terorismus a tím se stává spoluviníkem utrpení Syřanů," uvádí se v oficiálním syrském prohlášení.

Syrská vláda považuje za teroristy všechny skupiny, které proti ní bojují, a to i ty, za nimiž stojí USA a některé další západní země.

Témata:  EU Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy