reklama

Výstava v Germánském národním muzeu navazuje na pražskou část, která se konala od května do září a kterou také zahajovali oba premiéři. V Česku se expozice zařadila k divácky nejúspěšnějším výstavním projektům poslední doby: za čtyři měsíce ji vidělo přes 90.000 návštěvníků.

Sobotka v dnešním projevu uvedl, že význam výstavy tkví v tom, že se k odkazu Karla IV. mohou hlásit Češi i Bavoři. "Nejsem naivní, abych věřil, že staleté stereotypy odstraní jedna výstava, ... ale jsem přesvědčen, že představuje na této cestě významný krok," řekl. "Upřímně si přeji, abychom mezi Českou republikou a Bavorskem nacházeli stále častěji kulturní mosty, jako je tato výstava," řekl.

Český premiér doplnil, že do Norimberka se jistě přijedou podívat i ti, kdo výstavu již zhlédli v Praze. "Je to blízko i díky našim stále lepším vzájemným vztahům," uvedl.

"Když si představíme, že přes 40 let se čeští premiéři a bavorští ministerští předsedové nesetkávali a my se za posledních 12 měsíců vidíme popáté, je to výrazem toho, jakou normalitu vztahy mezi Českou republikou a svobodným státem Bavorsko mají," uvedl před otevřením výstavy a po soukromém obědě se Sobotkou šéf bavorské vlády Seehofer.

Dnešní vernisáž označil za symbol přátelství, které se mezi oběma zeměmi vyvíjí. "Vidím, že vztahy mezi našimi národy jsou pro vás záležitostí Vašeho srdce, proto bych Vám za vaše angažmá ve službách smíření chtěl poděkovat," řekl Seehofer českému premiérovi. Připomněl také, že za poslední dva roky bylo mimo jiné otevřeno zastoupení Bavorska v Praze a podepsána dohoda o kulturní spolupráci. "Přátelství mezi zeměmi nelze nařídit státem, musí ho naplňovat lidé, každá generace znovu," řekl bavorský ministerský předseda.