Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běženci se stále častěji snaží přejít hranici z Bulharska, varuje Srbsko

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bělehrad - Hlídky srbské policie a armády zaznamenaly v poslední době zvýšený počet pokusů migrantů o přechod hranice z Bulharska.

Srbské státní televizi RTS to dnes řekl mluvčí ministerstva obrany a srbské armády Jovan Krivokapić .

Od 22. července, kdy srbská vláda kvůli obavě z nové migrační vlny rozhodla o zavedení armádních a policejních hlídek, se podařilo zabránit 12.000 pokusů o nezákonné proniknutí do země z Bulharska a Makedonie, uvedl mluvčí. Přitom bezpečnostní síly zadržely 61 pašeráků lidí.

Mluvčí v této souvislosti také upozornil na zvýšenou agresivitu převáděčů migrantů. V uplynulých dvou týdnech byl podle něj zaznamenán větší počet napadení členů hlídek pašeráky. "To je nyní největší problém, když mluvíme o pokusech o ilegální přechod státní hranice," konstatoval Krivokapić.

Naproti tomu migranti se podle něj pokoušejí do Srbska dostat klidně. Když jim hlídky ve vstupu do země zabrání, bez problémů od pokusu přejít hranici ustoupí a vrátí se.

Témata:  Srbsko uprchlíci Bulharsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy