Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černá předpověď z Německa: Teroristické útoky můžou trvat celou generaci

První foto střelců, kteří v redakci zastřelili nejméně 12 lidí
První foto střelců, kteří v redakci zastřelili nejméně 12 lidí
Foto: HuffingtonPost

Berlín – Teroristické útoky, které Evropa prožila, jen tak neskončí. Myslí si to německý odborník na terorismus Peter Neumann. Podle něj současná vlna útoků proti západním cílům může trvat celou generaci.

Podle Neumanna mají jednotlivé teroristické vlny většinou délku 20 až 30 let, a nemělo by nás proto překvapit, kdybychom ještě za více než deset let pocítili následky nynější krize v oblasti Sýrie a Iráku.

Právě prostřednictvím konfliktu v Sýrii se podle něj celá generace radikalizovala. „A teď uvidíme následky. Tyhle následky se pravděpodobně potáhnou po mnoho let," míní Neumann, podle něhož jsou teroristické útoky Islámského státu pátou teroristickou vlnou.

První vlnu podle jeho názoru představovali někteří anarchisté na konci 19. století, za druhou nacionalisté po skončení druhé světové války. Následovala radikálně levicová uskupení v západní Evropě v 60. až 80. letech minulého století. Čtvrtou pak byli slámský odpor proti obsazení Afghánistánu Sovětským svazem v roce 1979.

Podle Neumanna ze čtvrté vlny vykrystalizovala nakonec teroristická síť Al-Káida, která stála za útoky na Spojené státy z 11. září 2001. „Může se dobře stát, že za 14, 15 let přijde někde útok, třeba znovu v Americe, který bude vycházet z toho, co se děje dnes v Sýrii; útok, za nímž budou lidé, kteří se tam poznali, kteří tam spolu prošli výcvikem a bojovali," varuje.

Mezi jednotlivými vlnami jsou podle něj jisté rozdíly. Ta současná provázaná s Islámským státem se podle profesora londýnské King's College od té předchozí liší mimo jiné vysokým podílem žen. Mezi lidmi, kteří odcházejí do Sýrie nebo Iráku bojovat či jinak podporovat IS, je podle Neumanna kolem 20 až 25 procent žen. Vysoký je i podíl konvertitů mezi zahraničními bojovníky, který se pohybuje kolem 15 až 20 procent.

Vlny terorismu jsou podle Neumanna částečně i mladistvou rebelií. Jde prý o generační fenomén, na který další generace nenavazují, i proto, že pro jejich mladé členy „není nic méně přitažlivé než napodobovat rebelii rodičů". I proto se často stalo, že vlny po 20 nebo 30 letech skončily. „To je dobrá zpráva, ta špatná je, že 30 let je samozřejmě velmi dlouhá doba," posteskl si.

Témata:  terorismus Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy