Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce ovlivnit volby v USA a mít Trumpa v Bílém domě jako loutku, zuří Clintonová

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Las Vegas - Ani třetí a zároveň poslední debata prezidentských kandidátů Hillary Clintonové a Donalda Trumpa se neobešla bez kontroverzních výroků a vzájemného obviňování.

Clintonová prohlásila, že Rusko se snaží ovlivnit volby ve Spojených státech a že ruský prezident Vladimir Putin by nejraději viděl v Bílém domě loutku, čímž odkázala na svého rivala Trumpa.

Trump řekl, že není jisté, že útoky hackerů na servery Demokratické strany byly skutečně vedeny z Ruska. Na to Clintonová odpověděla, že to dokládají zprávy tajných služeb. Trump dodal, že odsuzuje jakékoli zasahování do amerických voleb, a to od Ruska i jakékoli jiné země.

Podle Trumpa nemá Clintonová Putina ráda, protože ji v minulosti pokaždé přechytračil. Dodal, že ruského prezidenta nezná, ale rád by s ním vycházel.

Trump by jako prezident jmenoval takové členy Nejvyššího soudu USA, kteří by se stavěli kriticky vůči potratům, respektive by byli pro život, a kteří by zajistili ochranu druhého dodatku americké ústavy, tedy právo vlastnit a nosit zbraň.

Clintonová rovněž podporuje druhý dodatek, tvrdí ale, že rozumná regulace střelných zbraní je nezbytná. Mimo jiné zmínila nutnost opravit nedostatky při nákupu zbraní přes internet. Trump následně řekl, že je hrdý, že ho v kampani podpořila mocná Národní asociace držitelů zbraní (NRA).

V otázce potratů Clintonová sdělila, že by vybrala takové soudce, kteří by nebyli proti dosavadním pravidlům. Nechce také, aby soud zvrátil práva homosexuálů.

Rozsáhlým snížením daní chce Trump podpořit ekonomiku Spojených států, Clintonová zase přislíbila velký program pro tvorbu nových pracovních míst a podporu střední třídě.

Velký potenciál pro vznik pracovních pozic vidí někdejší první dáma v sektoru čisté a obnovitelné energie, což navíc pomůže vedle hospodářství i životnímu prostředí. Chce také zvednout minimální mzdu a zajistit ženám za stejnou práci stejný plat, jaký berou muži. Investovat chce i do školství.

Republikán chce jako prezident znovu vyjednat některé obchodní dohody. Jako příklad zmínil dohodu NAFTA (Severoamerická zóna volného obchodu), která byla podepsána za někdejšího prezidenta Billa Clintona, manžela nynější kandidátky. Smlouvu označil za vůbec nejhorší a dodal, že kvůli ní přišla Amerika na úkor Mexika a dalších zemí o bezpočet pracovních míst.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová Vladimír Putin

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy