reklama

Pokus byl proveden z odpalovacího střediska v blízkosti města Kusong na severozápadě KLDR. Odpálení rakety zaznamenalo jako první Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD), podle nějž šlo o střelu středního doletu Musudan.

Test potvrdila také jihokorejská armáda, podle níž raketa explodovala krátce po startu. Mluvčí amerického ministerstva obrany Gary Ross uvedl, že Spojené státy pokus o odpálení rakety odsuzují a dodal, že americká vláda tuto záležitost předloží OSN.

Americký ministr obrany Ashton Carter a šéf americké diplomacie John Kerry ve Washingtonu ve středu jednali s jihokorejskými protějšky o aktuální severokorejské hrozbě. Kerry řekl, že USA chtějí nasadit dříve přislíbený protiraketový systém THAAD v Jižní Koreji co nejdříve.

Raketa Musudan má teoreticky dolet 2500 až 4000 kilometrů, což znamená, že by měla být schopna ohrozit kromě Japonska a Jižní Koreje i americké vojenské základny na tichomořském ostrově Guam. Předchozí, rovněž neúspěšný test rakety Musudan provedla KLDR v sobotu.