Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch v boji proti IS: Fronta postupuje k Mosulu rychleji, než se čekalo

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácká armáda společně s kurdskými jednotkami slaví úspěch v bitvě s Islámským státem (IS) o Mosul. Fronta podle premiéra Hajdara Abádího postupuje rychleji, než se očekávalo.

"Síly postupují k městu mnohem rychleji, než jsme si mysleli, a mnohem rychleji, než bylo v plánu této operace," řekl Abádí prostřednictvím videokonference francouzským představitelům, kteří v Paříži debatují o budoucnosti Mosulu.

Schůzku ve francouzské metropoli zahájil prezident François Hollande. Upozornil mimo jiné na existenci důkazů, že islamističtí bojovníci z iráckého města prchají do bašty IS v syrském městě Rakka.

Boje o Mosul vstoupily do čtvrtého dne. Ve městě je kolem 1,5 milionu lidí a odhaduje se, že IS tam má až 6000 svých bojovníků.

Abádí ve svém projevu slíbil, že bude chránit civilisty a respektovat lidská práva různorodé populace, která v oblasti žije. Jak uvedl, vláda "poskytuje podporu vnitřním uprchlíkům" a otevírá humanitární koridory, kterými mohou lidé z Mosulu utíkat. "Nedovolíme žádné porušování lidských práv," dodal irácký premiér. Zdůraznil, že bitvu vede Irák a nejde o zahraniční invazi. Boje nicméně ze vzduchu podporují letouny mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.

Do bojů v okolí Mosulu se dnes brzy ráno zapojily i irácké speciální jednotky. Islamisté se jejich postup snaží zastavit mimo jiné sebevražednými atentáty. Jen během dneška jednotky při svém postupu na město Bartalla východně od Mosulu, které je ovládáno islamisty, odhalily nejméně čtyři bomby umístěné v automobilech. Jedna z výbušnin explodovala poté, co automobil zasáhla střela z tanku. Zda byl při incidentu někdo zabit či zraněn, nebylo známo.

Témata:  Irák Islámský stát François Hollande

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy