Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu začal proces s 16letou muslimkou, na příkaz IS měla zavraždit policistu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - V Německu dnes začal proces se šestnáctiletou Safií S., která se v únoru nožem pokusila zabít policistu a vážně ho přitom zranila. U soude v Celle v Dolním Sasku panují přísná bezpečnostní opatření.

Útok Safie byl prvním v Německu, u kterého vyšetřovatelé v pozadí vidí příkaz Islámského státu.

Safie S. si 26. února na hlavním nádraží v Hannoveru všimla dvojice policistů, kterým přišlo zvláštní, že za nimi dívka chodí. Když ji požádali, aby se legitimovala, vrazila znenadání jednomu z nich nůž do krku a vážně ho zranila.

Při pátrání po motivu tehdy patnáctileté Safie se brzy přišlo na její napojení na Islámský stát. Dívka s marockými kořeny původně chtěla napadnout odpůrce koránu, později si ale za terč zvolila policisty.

Safie se už jako sedmiletá dívka byla v kontaktu s německým salafistou Pierrem Vogelem. Začátkem letošního roku se Safia pokusila dostat do Sýrie, aby se tam připojila k IS. Nedostala se ale dál než do Istanbulu, kde si ji vyzvedla její matka.

Spolu se Safií, která je obžalována z pokusu o vraždu a z podpory teroristické organizace, stojí před soudem také Němec (20) se syrskými kořeny Muhammad Hasan, který prý o chystaném útoku věděl.

Témata:  Německo Islámský stát soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy