Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, podezřelý z bombového útoku v Budapešti, zadržen

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Budapešť - Maďarské úřady dnes potvrdily, že zadržely mladého Maďara kvůli bombovému útoku, který koncem září v Budapešti zranil dva policisty. K činu se nepřiznal a obvinění odmítl. Z vyšetřování plyne, že patrně chystal další atentáty.

Prokurátor Imre Keresztes na tiskové konferenci uvedl, že mladík je podezřelý z pokusu o několikanásobnou vraždu. Policejní protiteroristické komando jej dopadlo ve městě Keszthely na západním břehu jezera Balaton.

Exploze nastražené výbušniny byla zjevně namířená proti dvoučlenné policejní hlídce; třiadvacetiletá policistka se ocitla v ohrožení života, těžce zraněn byl i její šestadvacetiletý kolega. Podle vyšetřovatelů by v pozadí útoku mohl být konflikt mezi policií a místní kriminální skupinou. Podezřelý podle prokurátora jednal sám a plánoval další útoky.

Krátce po útoku náčelník maďarské policie Károly Papp vyzval veřejnost, aby pomohla při pátrání po podezřelém mladíkovi, jehož snímky policie zveřejnila.

Premiér Viktor Orbán ještě před zatčením podezřelého mladíka připustil, že neexistuje žádná známka svědčící o souvislosti mezi migrační krizí a výbuchem nastražené nálože, což označil za "uklidňující".

Témata:  Maďarsko bombové útoky věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy