Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráčtí vojáci týrají obyvatele Mosulu, tvrdí organizace

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Mosul – V souvislosti s děním kolem iráckého Mosulu a snahou nejen tamní armády získat město zpět z rukou Islámského státu, se na internetu objevila velmi znepokojivá videa. Podle nich iráčtí vojáci v touze po pomstě týrají děti, které uprchly z oblastí ovládaných džihádisty.

Na videa upozornil server Middle East Monitor. Ten také uvedl, že iráčtí vojáci, kteří jsou podporováni Západem, při hlavním útoku na Mosul týrají děti. Na jednom ze zveřejných snímků je mladík, který říká, že se jmenuje Ihab Muhammad. Mladík zřejmě právě utekl z Mosulu.

متداول | قوات الحكومة الصفوية تعتقل طفلا نازحا بأطراف #الموصل وتعتدي عليه بالضرب والألفاظ النابية رغم تأكيده عدم الانتماء لداعش. pic.twitter.com/BSG1virCBc

— قناة وصال (@Wesal_TV) 18. října 2016

 

Jeden z vojáků se ho zeptal, jestli jsou nějací jeho rodinní příslušníci spojeni s IS. Pak jej zbije. Chlapec leží na zemi na zádech a křičí bolestí. Jeden z ozbrojenců mu radí, aby sklapl, jinak ho prý zabije.

Na dalším videu iráčtí vojáci na svou oběť dokonce vzali kladivo. Tím mladíka bili do kolen, pak mu na hlavu hodili kus betonu. Nakonec ho odtáhli a kladivem udeřili do hlavy. Další klip sdílený tento týden na sociálních sítích ukazuje mladého chlapce, který byl udeřen do hlavy automatickou zbraní, zatímco seděl svázaný v zadní části kamionu.

Podle britského listu The Sun takových případů existuje více, týrány jsou prý i osmileté děti. Server Express pak podotýká, že se bojovníci snaží pomstít za brutální vládu IS v posledních dvou letech.

Irácká vláda se k těmto obviněním zatím nevyjádřila.

Skupina Amnesty International (AI) minulý týden varovala, že ti, kteří během bitvy o Mosul budou prchat, se mohou stát terčem odvetných útoků a oběťmi mučení, nebo že mohou být dokonce zabiti.

AI také obvinila milice a vládní síly z válečných zločinů. Podle organizace se skupiny dopustily „závažného porušování lidských práv", konkrétně prý bojovníci mohou „mučit, svévolně zadržovat a mimosoudně popravoval tisíce civilistů".

Philip Luther, šéf AI pro Střední východ a severní Afriku, řekl: „Po útěku před hrůzami války a tyranií IS, čelí sunnitští Arabové v Iráku brutálním odvetným útokům ze strany milic a vládních sil. Jsou trestáni za zločiny spáchané skupinou."

„Irák v současné době čelí velmi reálné a smrtící bezpečnostní hrozbě ze strany IS, ale neexistuje žádné ospravedlnění pro mimosoudní popravy, mizení osob, mučení a svévolné zadržování. Jak bitva o znovudobytí Mosulu pokračuje, je důležité, aby irácké úřady učinily kroky k zajištění toho, že se tyto hrůzy nebudou opakovat. Státy podporující vojenské úsilí v boji proti IS v Iráku musí prokázat, že nebudou nadále přivírat oči nad porušováním lidských práv," dodal.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.