Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministryně ostře: Muslimové, přizpůsobte se. My jíme vepřové a pijeme alkohol

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Oslo - Norští muslimové vyzvali ministryni integrace, aby odstoupila. Stalo se tak poté, co uvedla, že by se přistěhovalci měli přizpůsobit kultuře vepřového masa, alkoholu a neměli by nosit zahalené obličeje. Ministryně Sylvi Listhaugová, která zastupuje norskou protiimigrační Stranu pokroku, vyvolala v pondělí poprask, když zveřejnila svůj velmi ostrý příspěvek.

„Myslím, že ti, kteří přicházejí do Norska, se musí přizpůsobit naší společnosti. My zde jíme vepřové maso, pijeme alkohol a ukazujeme svou tvář. Musíte se řídit našimi hodnotami, zákony a předpisy," napsala v příspěvku, který na sociálních sítích „lajkovalo" více než 20.000 lidí. Informuje o tom server The Local.

Omar Gílání Syed, kriminolog, který pomáhá uprchlíkům s integrací, v reakci na příspěvek vznesl otázku, zda může Listhaugová i nadále zodpovídat za integraci v zemi, když vydává taková prohlášení. „Když nerozumí komplexnosti problému a nemá odborné znalosti, jak se vypořádat s těmito sociálními otázkami v dobrém slova smyslu, je na čase se ptát: neměla by Listhaugová přehodnotit svou pozici?" reagoval v textu pro list Aftenposten.

„Je to jen další populistické prohlášení s cílem získat co nejvíce hlasů?" ptá se Syed. „Pokud jde o mne, cítím strach a neklid při myšlence na ministra integrace, který zametá opravdu velké problémy pod koberec a shazuje celou integrační diskusi svými slovy o vepřovém masu a alkoholu," dodal.

Zaineb Al-Samaraiová, politička norské opoziční Labour Party, obvinila Listhaugovou, že se úmyslně snaží oddělit muslimské imigranty od zbytku norské společnosti. „Pokud má být ministryní pro integraci, je třeba začít integrovat. A ne strašit a rozdělovat lidi," napsala v článku pro list Dagbladet.

„Nevěřím, že norská kultura je tak slabá, že se zlomí a zemře, pokud se někdo rozhodne nosit hidžáb jako národní kroj. Norská kultura není tak slabá, nebo v nebezpečí, jak si myslíte. A norská kultura je snad mnohem víc, než vepřové a pokrývky hlavy," udeřila politička.

Norská vláda tvořená koalicí středo-pravé konzervativní strany a populistické antiimigrační Strany pokroku během tohoto týdne na muslimy zaútočila víckrát. Premiérka Erna Solbergová tento týden uvedla, že ona osobně by nezaměstnala někoho, kdo na sobě má nikáb.

Siv Jensenová, šéfka Strany pokroku a ministryně financí, ve středu obvinila muslimské ženy, že nosí nikáb jen proto, aby vyprovokovaly nějakou reakci. „Myslím, že ty, které se rozhodnou ho nosit, touží provokovat," řekla. „Myslím, že by bylo chytřejší, kdyby místo toho používaly svůj čas a energii, aby se přizpůsobily norské společnosti. Myslím, že musíme být schopni podívat se lidem do očí, když budeme společně pracovat," dodala.

Témata:  Norsko muslimové

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy