Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pondělí začne likvidace tábora v Calais

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Evakuace rozsáhlého uprchlického tábora v Calais na severu Francie začne v pondělí. Podle agentury AFP to dnes oznámily francouzské úřady.

Zrušení improvizovaného tábora do konce roku už v září oznámil francouzský prezident François Hollande. V táboře zvaném džungle žije kolem 8000 migrantů, kteří už se zřejmě smířili s jeho likvidací. Větší protesty či násilnosti se tak neočekávají.

Oznámení přišlo poté, co francouzský soud v úterý zamítl žádost několika skupin aktivistů o pozastavení plánovaného uzavření tábora. Vyklizení tábořiště tak již nestojí nic v cestě. Francouzský veřejný ochránce práv Jacques Toubon už tehdy označil za možný termín zahájení operace 24. října.

Migranty, kteří pocházejí především ze Sýrie, Eritreje a Súdánu, francouzské úřady přemístí do středisek na různých místech země, případně je deportují.

"Poskytneme lidské a důstojné uvítání lidem, kteří budou chtít uplatnit právo na azyl," prohlásil v září prezident při návštěvě Calais. Poznamenal zároveň, že ti, kteří azyl ve Francii nedostanou, budou ze země vykázáni.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy