Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islandská vláda pokračuje, hlasování o vyslovení nedůvěry neprošlo

Panama Papers
Panama Papers
Foto: Pixabay

Reykjavík - Islandská vláda přestála hlasování o vyslovení nedůvěry. Vyvolaly ho opoziční strany v souvislosti s kauzou takzvaných Panamských dokumentů.

Kvůli aféře s převody peněz do tak zvaných daňových rájů tento týden rezignoval dosavadní premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Opozici se ale nelíbilo, že složení kabinetu se prakticky nezměnilo a že v něm nadále zůstávají ministři, jejichž jména se v Panamských dokumentech rovněž objevila.

Vláda sice čelí silné kritice veřejnosti, přesto bylo vzhledem k rozložení sil v parlamentu předem jasné, že vládní koalice se o svůj osud obávat nemusí. V 63členném parlamentu nakonec kabinet podpořilo 38 vládních poslanců, pro vyslovení nedůvěry zvedlo ruku 25 zástupců opozice.

V Panamských dokumentech, v nichž jde o převody peněz do daňových rájů, figurují kromě Gunnlaugssona také islandský ministr financí Bjarni Benediktsson a ministryně vnitra Ólöf Nordalová.

Témata:  Island Panama Papers

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy