Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Jemenu krachuje. Strany se viní z jeho porušování

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Šíitští povstalci a jednotky prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího se v Jemenu vzájemně obviňují z porušování 72hodinového příměří.

Příměří dnes formálně vstoupilo do svého posledního dne. OSN podle agentury Reuters vyvíjí úsilí o prodloužení "klidu zbraní".

Příměří, na jehož zprostředkování se podílel zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad, mělo vytvořit podmínky pro zahájení rozhovorů o ukončení občanské války. Ta v nejchudší zemi arabského světa trvá už více než půldruhého roku. Příměří mělo také umožnit dodávku naléhavé humanitární pomoci obyvatelstvu oblasti, kde se bojuje.

Pozemní boje zuří v nezmenšené míře, uvedla agentura Reuters. Příměří se ale projevilo zastavením leteckých útoků Saúdské Arábie a jejích spojenců na hlavní město Saná, které ovládají povstalci. Polevily také raketové útoky na Saúdskou Arábii ze strany šíitů.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy