Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice vedená Saúdskou Arábií obnovila nálety na rebely v Jemenu

Národní garda Saudské Arábie
Národní garda Saudské Arábie
Foto: army.mil

Saná - Koalice vedená Saúdskou Arábií dnes před úsvitem podnikla nálety v okolí jemenské metropole Saná. Stalo se tak několik hodin po vypršení 72hodinového příměří mezi vládou a povstalci.

Cílem leteckých úderů byla podle nich vojenská zařízení šíitských rebelů, kteří bojují proti mezinárodně uznávané vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Informace o škodách nebo obětech nejsou zatím k dispozici.

Příměří, které skončilo v noci na dnešek a na jehož zprostředkování se podílel zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad, mělo vytvořit podmínky pro zahájení rozhovorů o ukončení občanské války. Ta v nejchudší zemi arabského světa trvá už více než půldruhého roku.

Klid zbraní měl také umožnit dodávku naléhavé humanitární pomoci obyvatelstvu oblasti, kde se bojuje. Ustaly ale jen nálety, pozemní boje pokračovaly, přičemž obě strany se vzájemně obviňovaly z porušování příměří.

Zmocněnec OSN v sobotu vyzval obě strany, aby příměří prodloužily o dalších 72 hodin.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy