Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gauck jako prezident skončí. Německo zatím náhradu nemá

Návštěva německého a českého prezidenta v továrně Škoda Auto.
Návštěva německého a českého prezidenta v továrně Škoda Auto.
Foto: Škoda Auto

Berlín - V Německu se začíná stále víc hovořit nejen o případném nástupci kancléřky Angely Merkelové, ale také o novém prezidentovi. Současná hlava státu Joachim Gauck se o druhý mandát ucházet nebude.

V Německu prezidenta volí Spolkové shromáždění, v němž v únoru příštího roku zasedne 630 poslanců a stejný počet zástupců spolkových zemí. Žádná ze stran nebude mít ve sboru 1260 volitelů většinu. Výběr prezidenta bude o zhruba půl roku předcházet parlamentním volbám, a spolupráce stran při hlasování o hlavě státu tak může hodně napovědět i o tom, jakou spolkovou vládu by si jednotlivé strany přály.

V úvahu připadají v zásadě tři možné konstelace - opakovaná velká koalice CDU/CSU a SPD, koalice CDU/CSU a Zelených nebo levicová koalice SPD, Levice a Zelených. První dvě volební koalice by ve Spolkovém shromáždění měly pohodlnou většinu, a mohly by tak příštího prezidenta zvolit již v prvním kole, kdy je potřeba absolutní většina hlasů. Poslední varianta by se mohla prosadit v kole třetím, kdy stačí většina relativní.

V uplynulých měsících strany sondovaly možnosti jednotlivých spojenectví. Kvůli tomu, že v částech CDU/CSU panuje nedůvěra vůči Zeleným a obráceně, i kvůli tomu, že levicová koalice SPD, Levice a Zelených nedisponuje absolutní většinou hlasů, se nakonec špičky křesťanských a sociálních demokratů dohodly, že zkusí najít prezidentského kandidáta spolu.

Zatím se jim to ale nepodařilo. Padlo sice několik jmen, které by jako politicky nestranné osobnosti mohly získat podporu obou stran. Jak evangelický teolog Wolfgang Huber, tak předseda ústavního soudu Andreas Vosskuhle ale kandidaturu odmítli. Křesťanští i sociální demokraté proto stále více zvažují, že do volebního souboje vyšlou svého vlastního kandidáta.

S takovou možností podle magazínu Spiegel před dvěma týdny Merkelová oslovila předsedu SPD Sigmara Gabriela. Součástí jejího návrhu bylo i to, že ten z dvojice kandidátů, který by v prvním kole hlasování dostal méně hlasů, by se už dalších kol - pokud by byla nutná - nezúčastnil. Gabriel si vzal čas na rozmyšlenou.

Pokud se vládní strany, které mají definitivní rozhodnutí učinit začátkem listopadu, nedohodnou, mohl by se za sociální demokracii o post hlavy státu ucházet současný ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, o kterém už otevřeně mluví i Gabriel.

Témata:  Německo Joachim Gauck

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy