reklama

"Sankce proti Rusku jsou neadekvátní reakce. Je to jako kdybyste člověku se žloutenkou dali obklady," podotkl a dodal, že na Rusko by měl být uplatňován specifický postup. "Rusko je show o několika lidech. Na ně by měly být uvaleny striktní a osobně se dotýkající sankce," řekl Českému Rozhlasu.

Tvrdí, že sankce jako nástroj politického nátlaku na Rusko nefungují. "Ty obchodní sankce jako politický nástroj mají dvě velká negativa. Za prvé se ukazuje, že podpora prezidenta Putina stoupá. Za druhé, my tím Rusku umožňujeme čistě protekcionistickou politiku. Naše produkty se tam už nedováží a ruská ekonomika se snaží být soběstačná. Dochází k restrukturalizaci ekonomiky a ve své podstatě ty sankce ruskou ekonomiku posiluj. Ty sankce se prostě míjí účinkem," dodal v pořadu Interview Plus.

Sankce ovlivnily i činnost českých firem vyvážejících do Ruska. Tento dopad je ale prý třeba vnímat ve dvou rovinách. "Ten dopad sankcí je krátkodobý v tom, že byly přerušeny obchodní vazby z minulosti. Ten dlouhodobý dopad je, že i firmy, které by mohly v Rusku vybudovat byznys, tam nemůžou jít. Čím déle budou ty sankce fungovat, tím méně nás bude Rusko potřebovat," říká Rozhlasu Drahotský.

Podotýká, že ani mezi Čínou a Českou republikou nejde o vyrovnané partnerství. "Z Číny se nám daří poměrně dobře dovážet, nicméně vyvážet do Činy se nám absolutně nedaří. V top16 zemí, kam vyvážíme, se Čína vůbec nezobrazuje," tvrdí.