Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důrazné varování z Rakouska: Merkelová je nejnebezpečnější žena v Evropě

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová opět čelí velmi ostré kritice, tentokrát ze sousedního Rakouska. Šéf antiimigrační Svobodné strany (FPÖ) Rakouska Heinz-Christian Strache se do ní pustil kvůli její migrační politice. Tvrdí, že je to „nejnebezpečnější žena v Evropě“.

Předseda FPÖ v pondělí uvedl, že Angela Merkelová je „nejnebezpečnější ženou v Evropě", a upozornil, že příliv migrantů může rozpoutat občanskou válku. „Nekontrolovaný příliv migrantů nepřátelských vůči naší kultuře prosakuje do našeho systému sociálního zabezpečení... způsobil, že občanská válka není ve střednědobém horizontu nepravděpodobná," tvrdí.

Agentura AP zdůrazňuje, že Stracheho komentáře jsou v kontrastu s mnohem zdrženlivějším postojem kandidáta na prezidenta a zástupce Strany svobody Norberta Hofera. Ten bude 4. prosince v opakovaném druhém kole bojovat s kandidátem zelených Alexanderem van der Bellenem.

Hofer podle serveru Deutsche Welle představil nové volební plakáty s heslem "Tak mi pomáhej Bůh". Tato slova ale rozzlobila církev, která jej kritizuje. Protestantská církev obvinila FPÖ, že těží z odkazů na Boha a náboženství. Poukázala také na to, že anti-přistěhovalecká politika FPÖ je v rozporu s křesťanskými hodnotami.

Protestantská církev také uvedla, že křesťanství chrání a brání slabé a chudé, včetně „uprchlíků a cizinců". Hofer, katolický protestant, se brání, že frázi použil, protože jde „přímo od srdce" a že strana „je silně zakotvena v křesťanských a západních hodnotách".

Dvě třetiny Rakušanů jsou praktikující katolíci, pouze čtyři procenta tvoří protestanti. Katolická církev se zatím komentování volem zdržela.

Témata:  Rakousko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy