Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z jaderného reaktoru v Norsku unikla radiace

Oslo
Oslo
Foto: Pixabay

Oslo - Z malého jaderného reaktoru v Norsku unikla v pondělí radiace. Nikdo nebyl zraněn a ohroženo není ani životní prostředí. Město Halden, u nějž se výzkumný reaktor nachází, leží u hranic se Švédskem. Tamní úřad radiační ochrany žádnou zvýšenou radiaci na svém území nenaměřil.

Výzkumný reaktor, který je umístěn v horské jeskyni u jihonorského města Halden na hranicích se Švédskem, využívá Ústav energetických technologií.

Podle zástupce výzkumného zařízení byla příčinou úniku radiace technická závada. Zaměstnanci obsluhující reaktor byli okamžitě po zjištění úniku evakuováni a žádný z nich "nebyl vystaven významné dávce radioaktivity", uvedl ústav.

Unikat začal radioaktivní jód už v pondělí v 13:45 SELČ, úřad ale první informaci dostal až dnes. "Vyšetříme, jak se to mohlo stát a jak to, že nás upozornili až následující den," uvedl norský Úřad radiační ochrany (NRPA) v prohlášení.

Podle zástupce úřadu bude incident zřejmě zařazen do kategorie jedna na stupnici od jedné do sedmi, přičemž sedmá kategorie znamená významnou jadernou nehodu, jakými byly třeba Černobyl nebo Fukušima.

Témata:  Norsko jaderný výzkum radiace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy