Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo na nohou: Muž si ze Sýrie přivezl 4 manželky a 23 dětí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Montabaur – Když vyjde Sergej Jaufmann (57) před svůj dům, často vidí, jak si před dveřmi jeho obchodu hrají malé děti jeho souseda. Naštěstí ne všechny najednou, migrant ze Sýrie, který vedle něj žije, má totiž 23 dětí a čtyři manželky. Právě tak podle německého bulvárního listu Bild vypadá realita v obci Montabaur ve spolkové zemi Porýní-Falc.

Syrský uprchlík, kterého list nazývá Ghazia A., uprchl do Německa minulý rok spolu se svou rodinou. Od té doby byly do Německa přesídleny i jeho čtyři manželky a 23 dětí – 13 dcer a 10 synů ve věku od 1 do 22 let. Jedna z jeho dcer se však od té doby přestěhovala do Saudské Arábie, kam se provdala.

Podle islámského práva může mít muž až čtyři ženy, pokud je uživí. Podle německého práva však může mít jen jednu. Vybral si proto svou hlavní ženu Twasif (49), která nyní žije s pěti dětmi ve městě Montabaur. Ostatní tři ženy jsou oficiálně jen „přítelkyně" a úřady je rozdělily a poslaly na různá místa. Muž je proto stále na cestách a u každé ženy a dětí, které s ní má, tráví dva až tři dny.

„Jsem prakticky pořád na cestě, abych byl se svou rodinou. V našem náboženství je mou povinností navštívit každou rodinu a být s ní. A snažím se znovu najít práci," uvedl migrant. Doma v Sýrii vlastnil autoservis a pronajímal automobily, v Německu však žije pouze ze sociálních dávek.

Případu si všiml také britský server Express, který pomocí internetové kalkulačky spočítal, že tato velká rodina, pokud někdy bude žít pohromadě, bude mít nárok na dávky ve výši asi 320 tisíc liber, tedy asi 9,7 milionu korun.

„Děti si často na ulici hrají fotbal. Matku často vídám, když se vrací z nákupu," uvedl soused rodiny Jaufmann. Uživatelé sociálních sítí byli zprávou značně znepokojeni. Jeden z nich svou frustraci projevil tvrzením, že „Syřané se 4 ženami a 23 dětmi nám jsou prodávány jako nový obraz normálnosti". Místní úředník, kterého Bild oslovil, však popsal situaci jako „výjimečnou".

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy