Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská letadlová loď je vrak, nefungují ani záchody, píší ruská média

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Pokud by sílu námořnictva určoval počet a stav letadlových lodí, Rusko by na tom v celosvětovém měřítku nebylo příliš dobře. Jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov je v dezolátním stavu a tamní média si toho moc dobře všímají. Kremlu to proto pořádně osladily.

Admiral Flota Sovetskogo Sojuza Kuzněcov, zkráceně Admiral Kuzněcov, je jediná ruská provozuschopná letadlová loď. Jako taková by sama o sobě měla vzbuzovat ve svých nepřátelích strach a obavy, v tomto případě je to ale naopak. Nejen, že neděsí okolní státy, ale stává se dokonce terčem posměchu z řad Rusů. Ti ji nazývají plovoucím vrakem.

Ruská letadlová loď míří do Středozemního moře, kde může být podle NATO využita k posílení útoků na civilisty v Halabu. Do východního Středomoří se vydala v polovině měsíce v doprovodu raketového křižníku Petr Veliký a protiponorkových lodí Severomorsk a Viceadmirál Kulakov. 

Ruští novináři Sergej Parchomenko a Anton Noštěk při této příležitosti poukázali na dezolátní stav lodi. Vyzdvihli nejen technické nedostatky a zastaralou výzbroj plavidla, ale veřejně se jí vysmáli. Napsali například, že loď je "antikvariátní věc, která čas od času plave". Při cestě Lamanšským průplavem prý z lodi dokonce stoupaly obláčky černého kouře.

Není bez zajímavosti, že loď na širé moře nevyráží bez doprovodných remorkérů. Podle komentátorů se totiž může každou chvíli porouchat. Černý kouř totiž pochází z dieselových motorů, narozdíl od moderních amerických letadlových lodí plujících na jaderný pohon. Rusové jsou zkrátka pozadu a podle jiných novinářů má loď dokonce problémy i se záchody.

Problematický je také samotný start stíhaček. Zatímco americké letadlové lodě mají ve svém vybavení hnací přístroj, který stíhačku doslova vystřelí, ruská nic takového nemá. Startovací dráha jednoduše na konci lodi stoupá vzhůru, aby usnadnila vzlet ruských stíhaček. 

Parchomenko pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy uvedl, že Admirál Kuzněcov by odolával útoku maximálně 50 minut. Žádné ruské letadlo, které operuje v Sýrii, by podle něj nebylo schopno na palubě lodi přistát, protože na moderní stroje není loď stavěna. 

Kritika ruské chlouby vyvolala v řadách Rusů bouřlivé reakce. Komentátor prokremelských novin Komsomolskaja pravda Sergej Lelek své kolegy velmi ostře napadl a napsal, že "jim pomůže jen plynová komora."

Vysvětlil, že černý kouř loď v Lamanšském průplavu vypustila proto, aby zastrašila nepřátel. Lelkův komentář byl ale později z webu novin odstraněn, na autorově stránce na sociální síti ale zůstal. Šéfredaktorka deníku Olesja Nosovová následně čtenáře upozornila, že Lelek je jen externím komentátorem.

Témata:  Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy