Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie situaci v Calais nezvládá, žádá posily

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Vyklízení migračního tábora poblíž přístavního města Calais ve Francii je v plném proudu. Desítky migrantů se přesto zdráhají opustit "džungli" a neváhají se uchýlit k násilí. Tamní policie však situaci nezvládá a žádá o pomoc.

Francouzská policie byla nucena vyslat posily do tábora v blízkosti přístavního města Calais, kde již druhý den pokračuje jeho likvidace. Podle agentury AP požadavek na vyslání policejních posil souvisí s incidentem z dnešního rána, kdy desítky mladých migrantů překračovaly zátarasy ve snaze dostat se do těsné blízkosti úředníků registračního střediska, zajišťuje jejich přestěhování do jiných míst.

Mnozí z těchto uprchlíků jsou podle agentury nezletilí bez doprovodu dospělé osoby, kteří se chtějí dostat k příbuzným žijícím v Británii. Británie totiž dohodě s Francií souhlasila, že do své země přijme dětské migranty. Přes hranice však pustí převážně ty, kteří pobývali v migračním táboře v Calais, ale rodiny mají právě v Británii.

Francouzské orgány začaly s likvidací tábora známého jako džungle v pondělí. Dnes začne demontáž a bourání provizorní postavených obydlí. Celá akce by měla trvat asi týden.

Jen v pondělí bylo z tábora odvezeno na 2300 osob, z toho asi 400 nezletilých. Obyvatele tábora rozvezly autobusy do 80 přijímacích center v různých částech země. Na klidný průběh operace dohlíží asi 1250 policistů. Uprchlíci budou rozvezeni do celkem 454 ubytovacích středisek po celé Francii.

Mnozí imigranti se však podle stanice France 24 netají tím, že za žádnou cenu nenasednou do autobusů a najdou si jiné improvizované přístřeší v oblasti přímořského města Calais, přičemž se budou dál pokoušet dostat do Británie. 

Většina obyvatel tábora je ales evakuací smířena. "Kdekoli ve Francii to bude lepší než stany zdejšího tábora," říká 25letý Súdánec Bašír před nástupem do autobusu. "Žil jsem v této džungli sedm měsíců a už toho mám dost," vysvětluje další mladý Súdánec Rahím.

Naopak etiopský mladík Mohammad odmítá jít do fronty a vrací se do tábora. "Jsem nezletilý. Chci se dostat do Británie, autobus mě nezajímá," vysvětluje mladík. Také 16letý Eritrejec Daniel nechce odvézt. "Chci jet do Spojeného království. Nechci Francii," řekl tento osamělý nezletilec.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy