Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Francouzský kandidát Copé nemá ponětí o životě? Ztrapnil se v přímém přenosu

Kandidát na prezidenta nemá ponětí o cenách v obchodě
Kandidát na prezidenta nemá ponětí o cenách v obchodě
Foto: YouTube

Paříž - Jean-François Copé, další z kandidátů na francouzského prezidenta za tradiční pravici, má z ostudy kabát. V rozhovoru nedokázal správně odpovědět na otázku, kolik stojí v obchodech oblíbená čokoládová rolka.

"Nevím, nemám tušení, možná deset, patnáct centů," uvedl pro rádio Europe 1 na otázku, kolik stojí v pekařství rolka známá jako pain au chocolat čili čokoládový chléb. Ve skutečnosti se prodává za 1,50 až dvě eura. Kritika i posměch se na hlavu Copého snesla na internetu. Podle jednoho z uživatelů stála čokoládová rolka 20 centů naposledy v roce 1986.

Britský list The Guardian označil Copého vyjádření za "okamžik Marie Antoinetty". Politika tak list přirovnal k francouzské královně, která proslula svou odtržeností od každodenní reality poddaných. Když manželce Ludvíka XVI. v roce 1789 vysvětlovali, že se Pařížané bouří, protože nemají na chléb, doporučila, aby místo něj jedli koláče.

Sám Copé se hájil tím, že čokoládovou rolku nekupuje příliš často, protože dbá na štíhlou linii.

Copé v tom však není sám. Například americký exprezident George Bush starší v roce 1992 nevěděl, kolik stojí krabice mléka. Britský bývalý premiér David Cameron zase před třemi lety musel bez odpovědi nechat otázku na cenu chleba.

Témata:  Francie zajímavosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy