Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Německu: Mladíci hromadně znásilnili dívku, vězení se ale vyhnou

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hamburk – Německo je na nohou kvůli výroku soudu, který se zabýval znásilněním čtrnáctileté dívky. Tu mělo napadnout a zneužít hned několik mladíků, kteří si celý incident natočili. Útočníci sice byli shledáni vinnými, většina z nich ale do vězení nepůjde.

Čtyři mladí muži ve věku mezi 14 a 21 v únoru opili dívku, znásilnili ji a pak ji nechali - částečně oblečenou a v bezvědomí – venku na ulici, kde se v tu dobu teplota pohybovala pod bodem mrazu. Další patnáctiletá dívka znásilnění natáčela na mobil a dávala ostatním pokyny. Informoval o tom server The Local.

Dívka nějakou dobu ležela venku, než ji objevili kolemjdoucí. Byla podchlazená, její tělesná teplota se pohybovala kolem 35.4 stupňů Celsia a musela být umístěna na jednotce intenzivní péče. Zpočátku proto státní zástupci chtěl, aby byl případ kvalifikován jako pokus o vraždu, informuje stanice NDR.

Krajský soud v Hamburgu naznal, že pachatelé „vyhodili dívku ven jako smetí" a ve čtvrtek odsoudil čtyři z pěti pachatelů k podmíněným trestům od jednoho do dvou let. Pouze nejstarší, jedenadvacetiletý útočník, byl odsouzen ke čtyřem letům vězení, protože byl souzen jako dospělý. Juvenilní právo v Německu totiž funguje na základě principu vzdělání spíše než trestu.

NDR hlásí, že příbuzní a přátelé odsouzených zajásali, když soud tresty vyhlásil. Spokojený ale rozhodně není hamburský státní zástupce. „Chceme, aby byl tento mírný verdikt přehodnocen, protože by mohl být právně špatný," uvedla mluvčí prokurátorů Nana Frombachová.

Rozsudek také vyvolal vlnu nevole mezi Němci. Protesty se strhly především na sociálních sítích. Soudce Georg Halbach uvedl, že „tresty se sice mohou zdát veřejnosti mírné", pachatelé ve věku mezi 14 a 17 lety se však podle něj přiznali, projevili lítost a navíc mají dobré sociální vyhlídky. Někteří z nich mají být umístěni v centrech pro mládež, nebo musí podstoupit terapii.

Na stránce Change.org už byla zahájena petice, která pro ně žádá přísnější trest a kterou od pondělního odpoledne podepsalo více než 20.000 lidí. Prokurátoři uvedli, že petice nemá mít vliv na jejich rozhodnutí o odvolání.

„To nemůže být pravda. Čtyři osoby znásilní čtrnáctiletou dívku a skončí s podmíněným trestem, a to i přesto, že dívka byla ponechána v chladu jako kus masa a polonahá," píše se v petici. Autoři petice také poukazují, že údajné dobré vyhlídky pachatelů do budoucnosti a vzdělávací ideály by neměly vést k tomu, aby bylo „brutální znásilnění čtrnáctileté dívky" upozaděno.

Německo v posledních letech přehodnocuje své zákony o znásilnění. Soudci už dlouhou dobu interpretují zákony tak, že je třeba, aby oběť projevila fyzický odpor, aby bylo možné útok klasifikovat jako znásilnění. V červenci německý parlament schválil tvrdší pravidlo „ne znamená ne", aby se spravedlnosti dočkaly i ty oběti, které se z různých důvodů nemohli fyzicky bránil.

Témata:  Německo znásilnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy